Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Η Χριστιανική ορθοδοξία με τούς αγώνες της, με τίς συνόδους της, με τούς Αγίους της με τούς θεολόγους της, κράτησε την σωτηρία πού μάς δώρησε ο Κύριος ζωντανή.

Η ορθοδοξία είναι ένα ζιζάνιο το οποίο κινδυνεύει να πνίξει τον φορέα του, λόγω έλλειψης διακρίσεως. Η ορθοδοξία είναι ο περιβόητος κληρικαλισμός.

Τί έλεγε στούς παλαιοημερολογίτες ο πατήρ Επιφάνειος Θεοδωρόπουλος, όταν κατηγορούσαν τούς άλλους γιά αίρεση λόγω του ημερολογιακού; Ότι το ημερολογιακό δέν ανήκει στό δόγμα και γιαυτό το λόγο δέν μπορεί να είναι αίρεση, η μία θέση ή η άλλη. Είναι μάλιστα ένα δευτερεύον θέμα. Όπως δευτερεύοντα είναι και όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται το εγκόλπιο, ο κέρβερος τής ορθοδοξίας.

Σήμερα προσπαθούν να μάς πείσουν πώς οι αντιλήψεις κάποιου γιά το άσπρο και το μαύρο χρώμα αλλοιώνουν το δόγμα τής Αγίας Τριάδος.

Δέν γνωρίζουμε ακόμη γιατί έχουν ειδικότητα στούς πεντηκοστιανούς; Πώς την απέκτησαν; Πώς είναι δυνατόν νά είναι Χριστιανοί και να ασχολούνται συνεχώς και αδιαλείπτως με τούς πεντηκοστιανούς. Δέν ξέρουν πώς εκεί που είναι ο θησαυρός μας είναι και η καρδιά μας;

Πρίν μερικά χρόνια ένας μετανοημένος πρώην μάγος αφού επέστρεψε στήν Εκκλησία έκανε λαμπρή καριέρα στα κανάλια τής τηλεοράσεως εξηγώντας τα μυστικά τής μαγείας. Είχε πάψει να είναι μάγος; Είχε μετάνοια; Απλώς πίστευε πώς ο Κύριος είναι πιό δυνατός από τούς μάγους.

Η μέθοδος πού ακολουθεί το εγκόλπιο και η ομάδα πού κίνησε το θέμα, είναι η γνωστή πλέον και σε μάς, προτεσταντική μέθοδος της απομυθοποιήσεως. Τής απογυμνώσεως τού Ευαγγελίου κατ' αρχάς από κάθε τι θαυμαστό, θεϊκό. Πώς όμως να απογυμνώσουν τον Κύριο ή τούς Αγίους Του; Γυμνό δέν τόν σταυρώσαμε;


Τήν ίδια μέθοδο δέν χρησιμοποίησε και ο Ράμφος;


Αδέσποτοι άνθρωποι πού υποδύονται τούς Χριστιανούς και τούς έμπειρους τής πνευματικής ζωής. Από όλους αυτούς η εκκλησία θα αντιμετωπίσει στό μέλλον μεγάλα προβλήματα.


Αμέθυστος

10 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Πάλι θα ήθελα να ρωτήσω, επειδή δεν μπορώ να τα παρακολουθώ όλα :

Το ιστολόγιο "Εγκόλπιο", ο κέρβερος της ορθοδοξίας όπως γράφεις, έχει ασχοληθεί καθόλου με Ράμφο, Γιανναρά, Θερμό και όλα τα αστέρια της μοντέρνας θεολογίας του "εκκλησιαστικού γεγονότος";

Θα ήταν χρήσιμο να το γνωρίζω.

amethystos είπε...

Δέν μπορούν αγαπητέ Κυπριανέ. Είχαμε προτείνει στό διάκο να σχοληθεί με το Μέσκο, αφού θέλει να δογματίσει.
Προτιμούν να πουλάνε κουβαρίστρες και ψαλιδάκια έξω από το Ναό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν κατάλαβα τίποτα!
Και ο Μέγας Κυπριανός δεν ήταν μάγος αλλά διαπίστωσε ότι ο Θεός είναι δυνατότερος από τη μαγεία, δεν μετανόησε και έγινε μάλιστα και Επίσκοπος και Ιερομάρτυρας;
Ο κληρικαλισμός τι είναι ακριβώς;
Μια που αναφέρατε το θέμα με τους παλαιοημερολογίτες. Το πρόβλημα είναι το ημερολόγιο ή η κοινωνία με τον οικουμενισμό;

Παναγιώτης

amethystos είπε...

Φυσικά καταλαβαίνουμε πώς η μετάνοια δέν έρχεται επειδή κατανοούμε ότι ο Θεός είναι πιό δυνατος απο τους δαίμονες. Είναι αυτονόητο. Η μετάνοια έρχεται απο τον εσταυρωμένο Θεό. Όπως του Πέτρου.
Κληρικαλισμός είναι η προσπάθεια εξουσίας της Θείας Ευχαριστίας απο διαφόρους ιερείς οι οποίοι πλανεμένα πιστεύουν ότι είναι η ενσάρκωση του Χριστού και ότι προηγούνται του Κυρίου στον αγιασμό των δώρων.
Όταν ξεκίνησε το πρόβλημα του ημερολογίου δέν υπήρχε ακόμη το πρόβλημα του Οικουμενισμού. Σήμερα ο Οικουμενισμός αλλοιώνει το δόγμα και αυτή η αλλοίωση δέν έχει την αιτία της στο ημερολόγιο. αυτό που επισημαίνει ο Πατήρ Επιφάνειος υπερβαίνει κατα πολύ το ημερολογιακό.

Ανώνυμος είπε...

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Ναι, η μετάνοια είναι δώρο Θεού αλλά πρέπει να έχουμε και εμείς τις προϋποθέσεις να το δεχτούμε, έτσι δεν είναι;
Όμως όποιος λέει σήμερα για διακοπή κοινωνίας με τους Οικουμενιστές κατηγορείται για σχισματικός!
Αυτό που λέτε "απο διαφόρους ιερείς οι οποίοι πλανεμένα πιστεύουν ότι είναι η ενσάρκωση του Χριστού και ότι προηγούνται του Κυρίου στον αγιασμό των δώρων" μου φαίνεται απίστευτα τραβηγμένο! Σοβαρά τώρα υπάρχουν τέτοιοι ιερείς;

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ενδιαφέρεται για το ημερολογιακό ας διαβάσει το ΚΑΤΑ ΕΝΩΤΙΚΩΝ του Ἅλέξ. Καλόμοιρου (κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο) και θα καταλάβει.
Μη η αντίσταση των "παλαιοημερολογιτών"φανερά θα τα...πίναμε με όλους τους παπικούς...
Τουλάχιστον η δική τους αντίσταση, κάπως καθυστέρησε το μεγάλο κατήφορο!

amethystos είπε...

@ ανώνυμο 25/6/10 2:01 μμ
Υπάρχουν και κείμενα πού κυκλοφορούν στό διαδίκτυο τα οποία αποθεώνουν τόν ιερέα. Σήμερα οι οικουμενιστές αποθεώνουν τον επίσκοπο.Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι ιερείς με χιλιάδες πνευματικοπαίδια καιι στην Αθήνα και στη Θεσ/νίκη.
Ένας μάλιστα κάνει ομαδική εξομολόγηση. Ρωτάει πχ ποιός πορνεύει; σηκώνουν τα χέρια,
πάρτε 50 push ups.

amethystos είπε...

@ ανωνυμο 25/6/10 4:33 μμ
Εμείς προσωπικώς δέν γνωρίζουμε τίποτα γιά το ημερολογιακό. Στην επαρχία πού μεγαλώσαμε δέν υπήρχε το πρόβλημα. Όταν μάθαμε περί τού προβλήματος απλώς ακολουθήσαμε την λύση τού Αγίου Νεκταρίου.
Η απάντηση τού πατρός Επιφανείου καλύπτει απολύτως το θέμα της αιρέσεως.
Πάντως ο πατήρ Παϊσιος ο οποίος αντιμετώπισε το πρόβλημα τών οικουμενιστών προειδοποίησε ότι το σχίσμα δέν είναι απλή ιστορία.
Προσωπικώς παρατηρούμε πώς όσοι αντιστέκονται στούς οικουμενιστές κατηγορούνται αμέσως γιά παλαιοημερολογίτες.
Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Καθώς επίσης εμείς δέν έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα έναν θεολόγο παλαιοημερολογίτη.
Καί εδώ πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Στό Άγιο Όρος ποτέ μας δέν καταλάβαμε ότι υπάρχουν χριστιανοί τού παλαιού ή τού νέου.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ;
Ο ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΕΚΟΙΜΗΘΗ Π Ρ Ι Ν ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1924.
ΓΙΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΗ, Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΟΥ, ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ,ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΑΚΕΡΑΙΟ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.
ΟΤΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΟΥ, ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ.
ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ΩΣ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΛΥΠΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ...

amethystos είπε...

Εμείς ξέρουμε τον Ναό τού Αγίου Νεκταρίου στο Λαύριο. Περί του Ιερού Λειψάνου τού Αγίου υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Σημασία έχει πώς ο Άγιος συνεχίζει τα θαύματά του και την βοήθειά του.
Οι Άγιοι δέν δουλεύουν γιά τον εαυτό τους, ούτε γιά την αλήθεια. Ο Πιλάτος είχε ρωτήσει τί είναι η αλήθεια. Καί δέν πήρε απάντηση. Άν είχε ρωτήσει όμως ποιός είναι η αλήθεια ;
Η Εκκλησία και οι Άγιοι θα είναι πάντοτε μαζί με τούς ανθρώπους.