Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ο ΓΛΟΙΩΔΗΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΜΕΣΚΟΣ

Η μαγεία της Παναγίας



Επισκέφτηκα, ως συνοδός, την Εκκλησία της Παναγίας Γρηγορούσας στην Πλάκα. Εκεί υπάρχει μια εικόνα της Παναγίας και με πληροφόρησαν ότι την ζωγράφισε ο απόστολος Λουκάς. Βέβαια γνωρίζω ότι ο απόστολος Λουκάς δεν ζωγράφισε καμιά εικόνα, οι εικόνες εμφανίσθηκαν αιώνες μετά τον θάνατό του, το ίδιο πολύ μεταγενέστερη είναι και η τιμή της Παναγίας, η οποία για αιώνες ήταν εντελώς περιθωριοποιημένη στα πλαίσια της χριστιανικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία εξωτερικά δεν μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, μάλλον είναι αρκετά καινούργια και μπήκα αρκετά βαριεστημένα μέσα. Είδα τα κεριά που άναβε ο κόσμος και θυμήθηκα μια ανάλογη εικόνα στην Ισπανία με μια διαφορά. Εκεί μπορούσε κανείς να είναι βέβαιος ότι το κερί που άναβε θα έκαιγε μέχρι τέλους, εδώ μπορούσε να είναι βέβαιος ότι το κερί θα έσβηνε αμέσως μόλις θα το αφήσει εκεί…

Εν πάση περιπτώσει μπήκα μέσα στον ναό και αμέσως αισθάνθηκα διαφορά. Έψαξα να βρω την εικόνα και τελικά την είδα, δηλαδή για την ακρίβεια δεν είδα τίποτα πέρα από την ασημένια κορνίζα, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Αν δεν την είδα όμως την αισθάνθηκα έντονα. Η εικόνα εξέπεμπε μια έντονη, τρόπον τινά, ακτινοβολία. Κάθισα μερικά μέτρα μακριά και αφέθηκα να την αισθάνομαι και να την απολαμβάνω…

Παρακολούθησα για λίγο τους ανθρώπους που ερχόντουσαν εκεί. Ο καθένας …με την τρέλα του, αλλά όλοι περνούσαν από την εικόνα. Έχω την αίσθηση ότι ελάχιστοι, μάλλον κανένας δεν καταλαβαίνει το γιατί.

Θα μου πείτε, βλακείες, υπερβολές, προλήψεις ή ότι άλλο. Ακόμα και οι φίλοι που δηλώ-νουν ορθόδοξοι πιστοί, δεν πιστεύουν ότι έχει κάτι η εικόνα και θα φλυαρίσουν για …το πρωτότυπο. Βέβαια δεν θα μπορούν να εξηγήσουν γιατί τέλος πάντων δεν είναι όλες οι εικόνες το ίδιο, γιατί πρέπει να τρέχουμε στην Τήνο ή στην Σουμελά.

Ο χριστιανισμός απομάγευσε τον κόσμο και ο διαφωτισμός αποχριστιανοποίησε την κοινωνία μας, τόσο ριζικά που ακόμα και οι χριστιανοί αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις επιταγές του. Και όμως η μαγεία του κόσμου αντιστέκεται και ξεπροβάλει μέσα από εικόνες, από λείψανα και ιερούς τόπους, μαγικά σύμβολα και ιερές τελετές.

Χριστιανισμός και διαφωτισμός, ένα κοκτέιλ που έχει μια πολύ σκοτεινή πτυχή. Την ισοπέδωση της ύπαρξης, την εξαφάνιση ότι δεν ανταποκρίνεται είτε στις διαφωτιστικές είτε στις χριστιανικές επιταγές. Οι δυτικοί άνθρωποι, παιδιά αυτού του κοκτέιλ είμαστε στερημένοι από πολλές δυνατότητες του κόσμου και του εαυτού μας.

Έχω την εντύπωση ότι στις αυθεντικά δυτικές χώρες αυτήν την έλλειψη την αναπληρώνουν άλλα στοιχεία, ίσως κατά κύριο λόγο η δημιουργικότητα και η εργασία. Εδώ μάλλον αδυνατούμε να καταλάβουμε τι τρέχει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εκκλησία περιφρονεί βαθιά τις τελετουργίες της! Κάνει ότι μπορεί για να τις κάνει πιο …ξενέρωτες! Και όμως την δύναμή της την αντλεί κατά κύριο λόγο από αυτές.

Και σαν κοινωνία μας είναι αδιανόητο το ότι εξαρτόμαστε από την θεολογία, παίρνουμε μαχαίρι και κόβουμε τις ρίζες μας και μετά απορούμε: τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε;

Αν ρωτάτε εμένα θα σας πω ότι πιστεύω ότι αυτή η εικόνα, όπως και όλες οι άλλες θαυματουργές, δεν έχουν πολλά κοινά με τις …κοινές εικόνες, αλλά κανένα κοινό με το (ιστορικό) πρόσωπο που συμβολίζουν.

Πηγή : Αρσένιος Μέσκος.

Σχόλιο : Ο Αρσένιος Μέσκος ο οποίος ζεί σαν βδέλα απο το κορμί της Εκκλησίας όπως τόσα άλλα παράσιτα, εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία διοικήσεως και πίστεως καί γνώσεως, συνεχίζει το θέατρο του στη σημερινή του ανάρτηση και αποκαλύπτει επιτέλους τα βαριά συμπτώματα της ασθένειας του. Κατ'αρχάς φαίνεται να έχει διαλύσει το μυαλό του με την επιστημονική θεολογία του Αγουρίδη και του Βασιλειάδη. Κάθισα μερικά μέτρα μακριά και αφέθηκα να την αισθάνομαι και να την απολαμβάνω… Φυσικά απολαμβάνει διάφορα περίεργα πράγματα εφόσον η δειλία του τού στέρησε την φυσική απόλαυση.Έχω την αίσθηση ότι ελάχιστοι, μάλλον κανένας δεν καταλαβαίνει το γιατί. Υπεραναπληρώνοντας μόνο αυτός καταλαβαίνει, οι υπόλοιποι γύρω του είναι βλάκες είναι ο πιό έξυπνος απο όλους. Του το επιβέβαίωνε συχνά και η μαμά.
Αυτή η εικόνα-δεν έχουν πολλά κοινά με τις …κοινές εικόνες, αλλά κανένα κοινό με το (ιστορικό) πρόσωπο που συμβολίζουν.

Αυτό το πολύ κακό παιδί, αυτός ο έξυπνος αλητάκος καταλαβαίνει και απολαμβάνει τη μαγεία. Αλχημιστής, μάγος. Ζει σε παραλήρημα. Είναι ο Giordano Bruno της Ελλάδος.
Στην πραγματικότητα τις μόνες εξηγήσεις που διαθέτει τις πέρνει απο την θεοσοφία.
Αισθάνεται τόσο πολύ έξυπνος που δέν καταλαβαίνει ότι συνεχίζει να πιστεύει σαν τα πρόβατα των πνευματικών της Εκκλησίας, τους οποίους αποστρέφεται, στο προορατικό χάρισμα όλων των βιβλικών θεολόγων και έχει σκουπίσει όλες τις αντιχριστιανικές δοξασίες σαν τις γριούλες που κατηγορεί. Είναι η μοίρα της κατακρίσεως. Η μοίρα των μαμόθρεφτων.

Αμέθυστος






14 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Για άλλη μια φορά ο Μέσκος πειράζεται και εκπίπτει,παρανοεί και δαιμονίζεται,βλασφημεί ασυστόλως.Πέταξε ο χαμένος τα ράσα και νόμισε ο βδελυρότατος πως "έγινε άνθρωπος"!Τι άλλο θα ιδούμε πια στον τόπο;Όλη η βλάσφημη συνομοταξία μάς κατέλαβε εν μια νυκτί;Και αντίδραση;Από την άλλη,"καλώς τα δεχτήκαμε" και "ιδού ο φιλόσοφος ανήρ" που θα μας "ανοίξη τα 'μάτια";

Τελικά,η παραφροσύνη λόγοις τε και έργοις αποτελεί μια κινητική των πραγμάτων "σταθερά" και ένα τελευταίο θανάσιμο στάδιο πριν από την οριστική ταφική απώλεια του ανθρώπου από του Κυρίου του!Πρόγευση και τελευταίο επεισόδιο του δράματος για την επέλευση ενός "νέου από μηχανής θεού" για την απολύτρωση.Από τέτοιους συνάγουμε πολλούς.Μήπως μάς πρέπει ταπείνωση και μετάνοια;Μήπως;Aρκετά με αλλότριους "Μεσσίες",είδωλα και φαυλεπίφαυλους τηλεπερσονοαστέρες!

amethystos είπε...

Αγαπητέ έχουμε έναν καλό καθρέφτη αφιερωμένον όλον σε σένα και χαιρόμαστε κάθε φορά πού σε διαβεβαιώνει ότι είσαι ο πιό καλός και ο πιό έξυπνος τής γειτονιάς, παρότι χωρίς κανένα περιεχόμενο! ΜΗ ΦΟΒΟΥ. Η Χιονάτη δέν υπάρχει πιά.

amethystos είπε...

@ Ο/Η Ανώνυμος 20/8/10 1:07 πμ
Στόν καθρέφτη δέν γράφω μόνο εγώ. Συνήθως γράφεις εσύ. Ισως δέν έχεις συνηθίσει να τρώς στή μάπα τα δικά σου και ζαλίζεσαι. Με τίς τρίχες τών άλλων πάς καλά. Μέ τό δοκάρι δυσκολεύεσαι.
Θα τόν ρυθμίσουμε αυτόν τόν καθρέφτη φίλε και θα σού λέει αυτό πού επιθυμείς : είσαι ο καλύτερος χριστιανός της γειτονιάς, έχεις αληθινή μετάνοια.

Ανδρέας Μακρίδης είπε...

Τώρα που το ιστολόγιο του Αρσενίου έχει πάψει να λειτουργεί, είναι πραγματικά θαυμάσιο για όσους τον ανακαλύψαμε αργά, να τον διαβάζουμε σε ιστολόγια σαν το παρόν του amethystos.


Έστω και συνοδευόμενο από τα μισερά και χολερικά σχόλια των χριστεπώνυμων ιστολόγων.

amethystos είπε...

Mεγάλη ορφάνια, τί νά πούμε. Κουράγιο. Τί έγινε παντρεύτηκε;; ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΆ ΥΠΟΚΑΤΆΣΤΑΤΑ. Τουλάχιστον μέχρι νά αλλάξει γνώμη.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Αμφιβάλλω αν έχετε ανοίξει έστω και ένα βιβλίο του!
Κάντε τον κόπο τουλάχιστον να διαβάσετε αυτά που γράφει, πριν κρίνετε..
Αυτή όλη η παθογένεια του εκκλησιαστικού χώρου που σκιαγραφεί επιτυχημένα και εύστοχα έπρεπε να βγει κάποια στιγμή στο φως....

amethystos είπε...

Καλημέρα. Τόν κρίναμε από τήν φωτογραφία του. Μάλιστα.Ο εκκλησιαστικός χώρος ίσως περιλαμβάνει καί χειρότερα φαινόμενα, αλλά έχει καί μέλι. Ολα είναι θέμα ποιότητος.

χαλαρωσε είπε...

ανηκει και αυτος στην παθογενεια και φυσικα οπως λεει ο φιλος την εχει αυτοαποκαλυψει-σκιαγραφησει την περιπτωση του αρκουντως, και καταφερε να βγει στο φως και ο Μεσκος, για 15 λεπτα που δικαιουται. Η μυγα δεν παει στο μελι οπως ελεγε και ο Αγιος Παισιος.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Και τι θα έλεγες αν σου πω ότι κι εγώ αυτά τα φαινόμενα που κατέγραψε ο Μέσκος συνάντησα στην Εκκλησία; Ακριβώς τα ίδια! Εάν μπορέσετε και δώσετε απάντηση στα ερωτήματα που θέτει, τα οποία αποτελούν πρόκληση της επιστήμης προς την εκκλησία του σήμερα, θα σας παραδεχτώ! Να ένα ερώτημα: ο Χριστός συνελήφθη εν Αγίω Πνεύματι, ασπόρως. Επομένως χωρίς τη συνέργεια ανδρός. Γι' αυτό δεν έφερε το προπατορικό αμάρτημα. Τη σήμερον εποχή υπάρχει η δυνατότητα της τεχνητής γονιμοποίησης, με επιστημονικά μέσα. Και σ' αυτή την περίπτωση δε μιλάμε για συνουσία εδώ. Άρα τα παιδιά που γεννιούνται κατά αυτόν τον τρόπο φέρουν η δε φέρουν το προπατορικό αμάρτημα;

amethystos είπε...

Δέν είναι ο οργασμός τό θέμα, φίλε. Η τεχνητή γονιμοποίηση κατ' αρχάς απαιτεί σπέρμα. Δέν γεννώμεθα αγαθοί καί μέ τήν συνουσία κολλάμε τό προπατορικό καί πέφτουμε. Πρόσεξε τόν εαυτό σου φίλε, ο Μέσκος είναι πειραγμένος. Μπορούμε όμως νά προσπαθήσουμε μαζί νά δώσουμε απάντηση στά προβλήματα πού συνάντησες.

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Το προπατορικό αμάρτημα δεν μεταφέρεται σαν "αγωγός" διαμέσου της συνουσίας και κατά συνέπεια μέσω της τεκνοποίησης στα παιδιά που γεννιούνται; Γιατί νομίζω ότι ο Άγιος Αυγουστίνος κάτι παρεμφερές έλεγε....

amethystos είπε...

Οχι φίλε, Ο νούς έπεσε. Ο Αυγουστίνος δέν ανήκει στήν εκκλησία.Πού βρίσκεται πρίν περάσει τόν αγωγό;

Γιάννης Νικολουδάκης είπε...

Δεν τιμάται από την Ορθόδοξη εκκλησία ο Αυγουστίνος;
Αυτό που λες για το νου, πρώτη φορά εδώ το άκουσα!
Δηλαδή το σώμα που έχουν οι άνθρωποι τώρα δεν έχει υποστεί τις συνέπειες της πτώσεως, γνωστές ως "δερμάτινοι χιτώνες";

amethystos είπε...

Στόν κατακερματισμένο νού βρίσκονται οι επιθυμίες οι οποίες δημιοργούν τήν σάρκα, τόν τρόπο ζωής μας.Τά διαβλητά πάθη. Η σάρκα δέν είναι τό σώμα μας. Απλώς τό απομυζά. Τό σώμα είναι οργανισμός. Η σάρκα είναι άναρχη καί άψυχη.