Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Ένα σχόλιο που πρέπει να κρατήσουμε στη Μνήμη μας.

Αμέθυστε έχω διαβάσει τη ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ ΖΩΗ του αγιότατου Νικολάου Καβάσιλα.

Από κει μετά εξ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ θα σου πω ότι ΑΝΕΥ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΛΗΨΕΩΣ, ΕΝ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ-ΝΟΙΑ, ΔΕΝ ΣΤΕΡΕΩΝΕΤΑΙ Η ΨΥΧΗ ΣΤΗ θΕΊΑ ΧΑΡΗ...

Βεβαίως και ΟΥΔΕΙΣ αναμάρτητος.

Βεβαίως και ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝ...

ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΛΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΕΚ ΔΕΞΙΩΝ, ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΥΛΑΒΕΙΑΣ Ή ΤΗΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΖΗΛΟΤΥΠΙΑΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ...

ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ Θ Ε Ρ Α Π Ε Ι Ε Σ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΘΗ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΘΗ ΣΩΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΠΡΟΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ...

ΕΧΩ ΔΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΝΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Ή ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ, Ας ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ Περί Συνεχούς Θείας Μεταλήψεως των Αγίου Νικοδήμου και Αγίου Μακαρίου Κορίνθου.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΕΙ, ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΣΤΡΕΒΛΟΤΗΤΕΣ...

Αμέθυστος

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, αγαπητε Αμέθυστε, θέτει προϋποθέσεις γιά τη συμμετοχή των πιστών στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Μία εξ αυτών είναι η ανεὐρεσι έμπειρου πνευματικού ιερωμένου και κανονικά χειροτονημένου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Οσόν αφορά γιά τους ζηλόφθονους κληρικούς ένας από αυτούς είναι και ο μητροπολίτης της Σερβικής Εκκλησίας Αθανάσιος Γιέφτιτς ο οποίος δεν επιτρέπει στον Αγιο Νικόδημο να γίνεται οδηγός των πιστών με τα έργα του και ιδιαίτερα με το εξομολογητάριο προς τη συχνή Θεία Μετάληψι.

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, δεν πρέπει να επισημάνουμε ότι παράλληλα με τη συνεχή Θεία Μετάληψη δεν πρέπει να υφίσταται κοινωνία με αίρεση;
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν μνημονεύει τον Οικουμενιστή
κ Βαρθολομαίο ο οποίος μνημονεύει τον αιρετικό Πάπα της Ρώμης οπότε συνεχής Θεία Μετάληψη σε ιερείς αποτειχισμένους από τους Οικουμενιστές;

K.T. είπε...

@ Ανώνυμο 6:48

Θα είχατε την καλοσύνη να πείτε που συναντά κανείς αυτή τη θέση του πατρός Αθανασίου που αναφέρετε στο σχόλιό σας;

Ανώνυμος είπε...

Για να μεταλάβει ο άνθρωπος της θ.Ευχαριστίας κανονικά οφείλει να πιστεύει κατ'αρχήν,στον Χριστό, και κανονικά οφείλει στον Κύριο, εξομολόγηση των πεπραγμένων του στο Μυστήριο της Μετανοίας,όπου και παρίσταται ως μάρτυρας ο ιερεύς και όπου ασπάζεται ο εξομολογούμενος το επιτραχείλιο του ιερέα στην ευχή της αφέσεως ,της συγχωρήσεως.Και τα δύο μυστήρια απαιτούν την ιερωσύνη.Αυτά είναι όσα προηγούνται και προυποθέτουν την θ.Μετάληψη.Τώρα: ο Αμέθυστος βάζει το σχόλιο του ανυποψίαστου πιστού,(η όχι και τόσο ανυποψίαστου,διαλέγετε και παίρνετε), για να μην απαντήσει με ειλικρίνεια και σαφήνεια στα όσα κατέβασε η κούτρα του για την κακή χρήση της Θ. Χάριτος από τους παπάδες,στα Μυστήρια του Χριστού.Δεν τον ενδιαφέρει να απαντήσει..Αμέθυστε θες να χειραγωγείς τους πιστούς, η τους αδαείς περί πίστεως, και ταυτόχρονα καταφέρεσαι ενάντια στην θεσμική Εκκλησία. Αλλά αυτό κάνει, και η θεσμοποιημένη Εκκλησία ,χειραγωγεί τους πιστούς.Αρα, ποιά είναι η διαφορά σας;;

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, αν δεν υπάρχει έμπειρος "πνευματικός" και υπάρχει ιερέας-εξομολόγος ταλαίπωρος σαν κι εμάς τους υπολοίπους,τι λές δεν θα εξομολογηθούμε; δεν ισχύει το Μυστήριο της Μετανοίας; και ο Γιέφτιτς, ίσως το κάνει αυτό γιατί οι Σέρβοι σε μεγάλο ποσοστό δεν εξομολογούνται,και δεν είναι κατηχημένοι.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Όταν οι εξομολόγοι (πνευματικοί) εξομολογούνται τα εξομολογούμενα (σημ. πόσες φορές δεν έχω ακούσει να λένε: Έρχονται οι εξομολογούμενοι και μου λένε αυτό κι αυτό) τότε κάτι έχει στραβώσει. Πολύ άσχημα, μάλιστα.

Όλα τα φάρμακα έχουν και το δοσολογικό τους σχήμα. Άλλοτε χρειάζεται "δόση εφόδου" και πότε "διαλείπουσα αγωγή". Υπάρχουν φυσικά και τα εμβόλια, αλλά εμείς τώρα κάνουμε λόγο για ασθενείς. Τα εμβόλια γίνονται σε υγιή οργανισμό.

amethystos είπε...

Αυτό είναι το κακό. Οι παπάδες νομίζουν ότι έχουν τη χάρη τού Κυρίου και ότι μπορούν να κάνουν καλή ή κακή χρήση της. Ότι μπορούν να συγχωρούν αμαρτίες. Ότι είναι μάρτυρες στό δικαστήριο πού "στήνει" ο Κύριος σε κάθε πιστό.
Τελευταίως τα σχόλιά μας γέμισαν μετανοημένους.
Άς διαβάσει όποιος θέλει να είναι Χριστιανός την ερμηνεία τής Θείας Λειτουργίας τού Καβάσιλα, την επιστολή περί εξομολογήσεως ρού Αγίου Συμεών τού Νέου Θεολόγου, όσα καταγγέλλει ο Σμέμαν για τον κληρικαλισμό.
Όποιος θέλει να είναι Χριστιανός.
Είναι γεγονός πάντως ότι χορτάσαμε μετανοημένους. Είναι καταπληκτικό!!!
Στην Πατερική γραμματεία δέν υπάρχει ούτε μία νύξη ότι εξομολόγηση οδήγησε σέ μετάνοια.
Άς μάς πούνε οι αγαπητοί μας ιερείς τί εντολές παίρνουν από τούς επισκόπους τους, σε τι εκτίμηση έχουν οι επίσκοποι τούς ιερείς τους, ή οι ιερείς τούς επισκόπους και θα τούς δεχθούμε να μάς κάνουν και νουθεσίες.
Άς μάθουν και μερικοί πώς βιώνεται στην παράδοση τού Αγίου όρους η εξομολόγηση και πώς η πνευματική καθοδήγηση ακι μετά ίσως δεχθούμε ότι διαχειρίζονται και τη χάρη τού Κυρίου.
Ο Χριστόδουλος στην ωραία πύλη μπρός στην τηλεόραση πρός τον μόλις χειροτονηθέντα ιερέα : "Κάτι πρέπει νάγινε σήμερα. Βγήκε πολύ πράμα από μέσα μου."
Κύριε ελέησον την ανοησία μας.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Ο άγιος Συμεών ο νέος θεολόγος κάνει λόγο για "το δεύτερον βάπτισμα, το βάπτισμα της μετανοίας των δακρύων". Το διαφοροποιεί μάλιστα και μας μιλεί για ποιά δάκρυα είναι αυτά του λουτρού, ας το χαρακτηρίσω έτσι, της Μετανοίας και ποιά της επιγνώσεως του Θεού.

Ότι γεμίσαμε από μετανοημένους; Μα, φυσικά. Αφού γεμίσαμε και από αγαπημένους.

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε διαβάσει,να είσαι βέβαιος.Και θέλουμε, όπως κι εσύ, να είμαστε Χριστιανοί.Αλλά όχι αυτόκλητοι Χριστιανοί.Και στην εξομολόγηση δεν στήνεται κανένα δικαστήριο. Ο κανονικά χειροτονημένος ιερέας,είναι και μάρτυρας και τελετουργεί τα Μυστήρια της Θ.Χάριτος.Είναι διάκονος των Θ.Μυστηρίων. Αυτή είναι η θέση του. Και δεν χρησιμοποιεί την Θ.Χάρη, αλλά η Θ.Χάρις τον χρησιμοποιεί.Και ο εξομολογούμενος είναι υπεύθυνος και για την κατήχησή του ,και για την καρδιακή του κατάσταση, και για την επιλογή εξομολόγου. Καταπληκτικό! που το ξέρεις ότι δεν υπάρχει πουθενά καμμία νύξη(!) ότι η εξομολόγηση οδήγησε σε μετάνοια; μας δουλεύεις;; Πού το ξέρεις τι γίνεται με την εξομολόγηση στο Αγιον Ορος και με βεβαιότητα υποθέτεις και δηλώνεις ότι μόνο σύ ξέρεις τα σωστά και τα άγια; Ο άγιος Συμεών λέει κι άλλα πολλά που δεν αναφέρονται με τόοοση επιμονή στον μπλόγκ σας..Και λάθος κάνεις για τους "μετανοημένους" αναγνώστες σας που κοροιδεύεις φίλε, το μπλόγκ σας μάλλον θα'πρεπε να ονομαστεί το μπλόγκ του "αμετανόητου γκουρού"..

amethystos είπε...

Aγαπητέ Κυπριανέ χαλάλι σου, έχεις φοβερά κέφια!!!
Γελάσαμε και λίγο γιατί μάς έχουν γεμίσει απειλές και κατάρες οι ..μετανοημένοι.
Όλοι από αγάπη βεβαίως.

amethystos είπε...

@ ανώνυμος 7/6/10 9:37 μμ
Ευχαρίστως να γνωρίσουμε και κάτι πιό συγκεκριμένο εάν συμφωνεί και η υψηλότης σας.
Οι γενικολογίες είναι τών αγραμμάτων.
Δέν έχει... ποιός σού είπε...πού το βρήκες....πού το ξέρεις εσύ...ξέρεις ποιός είμαι εγώ...
ΔΈΝ ΕΊΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΟΦΑΤΙΚΉ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
Πάντως μάς επέτρεψες να γνωρίσουμε την παραδειγματική σου μετάνοια.
ΩΣ ΕΔΩ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Επειδή αρχίσατε να θίγετε ένα πολύ σοβαρό θέμα, όπως αυτό της θείας Μεταλήψεως, θα σας δώσω σε συνέχειες αυτό που έγραψαν οι άγιοι Κολλυβάδες, τους οποίους κατηγορούσαν, συν τοις άλλοις, ότι είναι "φαρμασόνοι".

Τα ακολουθούντα, από το βιβλίο ΔΗΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΕΝ ΤΩ ΑΓΙΩ ΟΡΕΙ ΤΑΡΑΧΩΝ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, του αγ. Αθανασίου του Πάριου, το οποίο επιμελήθηκε ο μακαριστός Ιερομόναχος Θεοδώρητος. Εκδόθηκε το 1988 από το Τυπογραφείο Θ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝ. ΝΑΓΙΑΣ Ο.Ε, Κορίννης 7 - 105 53 - τηλ. 3216295

ΕΚΘΕΣΙΣ είτουν ομολογία της αληθούς και ορθοδόξου πίστεως γενομένη υπό των αδίκως διαβληθέντων ως καινοτόμων, προς θεοφιλή πληροφορίαν των σκανδαλιζομένων αδελφών.

1. Επειδή εις τας περί της αγίας πίστεως διαφοράς, και όσα εις αυτήν ανήκουσι, δεν φθάνει να φρονή μόνον τινάς ορθώς, αλλά χρείας καλούσης, και χείλεσι και γράμμασι πρέπει να ομολογή παρρησία πώς φρονεί, δια να είναι και παρά Θεώ και τη Θεού Εκκλησία άμεμπτος, τούτου χάριν και ημείς οι εν τω όρει του Άθω περί εκκλησιαστικών τινων υποθέσεων και εις την πίστιν ανηκουσών υπό πολλών αδελφών εγκαλούμενοι και ως καινοτόμοι διαβαλλόμεθα και καθ΄ εκάστην και πανταχού διασυρόμενοι και συκοφαντούμενοι, αναγκαίον και σωτήριον πράγμα εκρίναμεν, κατά την εξ αρχής επικρατήσασαν εις την αγίαν του Χριστού Εκκλησίαν αποστολικήν και πατροπαράδοτον συνήθειαν να απολογηθώμεν προς πάντας, με έγγραφον και ενυπόγραφον ομολογίαν της αγίας ημών πίστεως, καθώς υπό της αγιωτάτης και αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού διδασκόμεθα, τουτέστιν ως οι θείοι παρέδωσαν Απόστολοι, ως αι άγιαι και οικουμενικαί και τοπικαί σύνοδοι εθέσπισαν και οι μεγάλοι και έγκριτοι της Εκκλησίας φωστήρες κηρύττουσι.

Πιστεύομεν λοιπόν και ομολογούμεν εν πρώτοις, όσα περιέχει το άγιον Σύμβολον, ο κοινός γνώμων και κανών της αληθούς και ορθοδόξου πίστεως, ομολογούμεν δέ τα εν αυτώ πάντα ουκ άλλως, παρά καθώς δογματίζει και διδάσκει η αγιωτάτη Ανατολική Εκκλησία, η προσκυνητή και φιλτάτη μήτηρ πάντων ημών, αναθεματίζοντας συμφώνως με όλας τας οικουμενικάς και τοπικάς συνόδους εκείνους όπου ετόλμησαν, ή θέλουν τολμήσει, να παραλλάξουν εις αυτό μέχρι και ενός ιώτα ή μιάς κεραίας.

(Συνεχίζεται)

amethystos είπε...

Αγαπητέ Κυπριανέ περιμένουμε και το επόμενο και θα το βάλουμε ανάρτηση.
Εχαριστούμε η ιδέα είναι φοβερή. Νομίζουμε θα προσγειωθούμε όλοι μας.

amethystos είπε...

"Ο κανονικά χειροτονημένος ιερέας,είναι και μάρτυρας και τελετουργεί τα Μυστήρια της Θ.Χάριτος.Είναι διάκονος των Θ.Μυστηρίων. Αυτή είναι η θέση του. Και δεν χρησιμοποιεί την Θ.Χάρη, αλλά η Θ.Χάρις τον χρησιμοποιεί.Και ο εξομολογούμενος είναι υπεύθυνος και για την κατήχησή του ,και για την καρδιακή του κατάσταση, και για την επιλογή εξομολόγου."
Αγαπητέ κ.Κυπριανέ έχετε ακούσει ποτέ σας μεγαλύτερη αλλοίωση τού Μυστηρίου τής Εκκλησίας;
Αυτή η θέση και το δόγμα τού πάπα απέχουν μόλις μιά αγάπη για να ενωθούν.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Και ο εξομολογούμενος είναι υπεύθυνος και για την κατήχησή του ,και για την καρδιακή του κατάσταση, και για την επιλογή εξομολόγου.

KX : NO COMMENTS (για την επιλογή εξομολόγου κλπ, κλπ.).

Οσονούπω, θα εκδίδεται κατάλογος με τα προσόντα ενός εκάστου και οι "υπεύθυνοι για την καρδιακή τους κατάσταση", θα τους παίρνουν "σβάρνα". Ύστερα θα μαζεύονται για χαρτάκι, για τσιμπουσάκι ή για άλλα πράγματα και θα ανταλάσσουν απόψεις. Εμένα μου είπε το και το, για το θέμα αυτό, θα λέει ο ένας κι έπειτα ο άλλος, εμένα όμως μου είπε το άλλως και το ούτως, δια το τοιούτον.

Κανένας δεν θα έχει μάθει το απλούστατο : Η Εξομολόγηση δεν εξομολογείται.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

(Συνέχεια 2η)

Μετά ταύτα δεχόμεθα και ομολογούμεν τα επτά θεία και ιερά μυστήρια της αγίας ημών Εκκλησίας, ως παραδεδομένα εις αυτήν από τον αρχηγόν και τελειωτήν της σωτηρίας μας Ιησούν Χριστόν, ήγουν το θείον βάπτισμα, το ιερώτατον μύρον, την σεπτήν ιερωσύνην, την υπερτελεστάτην ευχαριστίαν, την μυστικήν μετάνοιαν, τον τίμιον γάμον και το άγιον ευχέλαιον, δια των οποίων πιστεύομεν ότι αγιαζόμεθα, φυλαττόμεθα, σωζόμεθα και αιωνίου ζωής αξιούμεθα. Τω δε έν τινι τούτων αρνουμένω και λέγοντι, ή ουκ αναγκαίον, ή χρήσιμον προς σωτηρίαν των ψυχών, ανάθεμα λέγομεν.

Ταύτα γενικώς και καθόλου περί δογμάτων και μυστηρίων ομολογούμεν, ιδίως δέ και ρητώς, περί ών εγκαλούμεθα και συκοφαντούμεθα, ούτως απολογούμεθα. Εν πρώτοις φρονούμεν και λέγομεν, ότι εις την θείαν μετάληψιν των αχράντων μυστηρίων διάστημα τοσούτων ή τοιούτων ημερών, τουτέστι καιρός διορισμένος υπό της θείας Γραφής, ή υπό Κανόνος, ή υπό τινος μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας, άνευ κωλυτικού αιτίου, ούτε είναι ουδαμού, ούτε απαιτείται όλως. Μάλιστα και εκ της θεοπνεύστου Γραφής και εκ των ιερών Κανόνων και εκ των κατά μέρος μεγάλων διδασκάλων και φωστήρων της οικουμένης, όλον το εναντίον διά μυρίων μαρτυριών και αποδείκνυται και συνίσταται, πώς δηλαδή ο καιρός της θείας μεταλήψεως είναι παντή αδιώριστος, ως εκ των ημερών, διορισμένος δέ μόνον, ως εκ της συνειδήσεως.

(Συνεχίζεται)

Ανώνυμος είπε...

Για όποιον ενδιαφέρεται, η «Ἐπιστολή Α'.Περί ἐξομολογήσεως» του Αγίου Συμεών τού Νέου Θεολόγου, βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο :

http://www.apostoliki-diakonia.gr/GR_MAIN/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=patr&contents=contents_Pat_Symeon_3.asp&main=kat018&file=sym_3.16.htm

Και μια μετάφραση δεν θα ήταν άσχημη ιδέα, γιατί και τους πατέρες τους διαβάζουμε και καταλαβαίνουμε ότι μας αρέσει.

ΝΛ.

Ανώνυμος είπε...

Ο σωστός σύνδεσμος είναι :
http://www.apostoliki-diakonia.gr/GR_MAIN/catehism/theologia_zoi/themata.asp?cat=patr&contents=contents_Pat_Symeon_3.asp&main=kat018&file=sym_3.16.htm

Ο προηγούμενος σύνδεσμος οδηγεί στα περιεχόμενα, απ' όπου πρέπει κανείς να επιλέξει «Επιστολή Α'».

ΝΛ.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

(Συνέχεια 3η)

Επειδή δε επί του παρόντος δεν εγχωρεί να καταστρώσωμε ρητώς και επί λέξεως τας μαρτυρίας πάσας, οπού έχομεν ετοίμους, μόνον τους τόπους των άλλων σημειώσαντες, ικανήν και αυτάρκη και αντί πάσης άλλης πίστεως την αυθεντίαν της Γραφής κομίζομεν. Το του Χριστού λοιπόν στόμα, ο θείος Παύλος, παρέδωκεν ημίν, ό και παρέλαβεν απο του Κυρίου (Α΄ Κορινθ. ια΄ 23-30), ότι ο Κύριος Ιησούς εν τή νυκτί η παρεδίδετο, έλαβεν άρτον ... ωσαύτως και το ποτήριον, μετά το δειπνήσαι, λέγων : "τούτο το ποτήριον η καινή διαθήκη εν τω εμώ αίματι. τούτο ποιείτε οσάκις αν πίνητε, εις την εμήν ανάμνησιν". Είτα ο θείος απόστολος, ως εξ ιδίας φωνής : "οσάκις γαρ αν εσθίετε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατον του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις αν έλθη. ώστε ος αν εσθίη τον άρτον τούτον, ή πίνη το ποτήριον του Κυρίου αναξίως, ένοχος έσται του σώματος και αίματος του Κυρίου. δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν και ούτως εκ του άρτου εσθιέτω και εκ του ποτηρίου πινέτω. ο γαρ εσθίων και πίνων αναξίως, κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει, μη διακρίνων το σώμα και το αίμα του Κυρίου".

Δεν χρειάζεται πάρα πολύ δια να καταλάβωμεν, πώς το οσάκις, δεν θέλει να ειπή τοσάκις, τουτέστιν εις κάθε μήνα, εις κάθε τεσσαράκοντα, ή τρίμηνον, ή εξάμηνον. το οσάκις ομολογουμένως αδιώριστον καιρόν δηλοί, τις δεν το ηξεύρει; ώστε ούτε υπό του Κυρίου, ούτε υπό του Αποστόλου του παραδόντος ημίν καθώς παρέλαβε, τοσούτος ή τοσούτος ημίν καιρός είναι διωρισμένος. Είτα, και ένοχος έσται, λέγει, του σώματος και αίματος του Κυρίου, ουχ΄ ο εσθίων και πίνων προ καιρού, αλλ΄ ος αν εσθίη και πίνη αναξίως. Και επομένως δεν λέγει, πληθυνέτω δε άνθρωπος τας ημέρας, αλλά δοκιμαζέτω δε άνθρωπος εαυτόν, και ούτως εκ του άρτου εσθιέτω και εκ του ποτηρίου πινέτω. Πότε; δήλον ως ότε βούλεται. ο γαρ εσθίων και πίνων ουχί προήμερος, αλλ΄ αναξίως, "κρίμα εαυτώ εσθίει και πίνει" κ.τ.

Αλλά δια να μη είπη τινάς, πως τούτο δεν είναι το αληθές νόημα του αποστολικού ρητού, αλλ΄ ημείς βιάζομεν αυτό, προς την ιδικήν μας γνώμην, ας ακούση την θεόπνευστον εξήγησιν του μεγάλου διδασκάλου της οικουμένης, του θείου δηλαδή Χρυσοστόμου λέγοντος ούτως: "Ο απόστολος ειπών οσάκις γαρ εσθίετε τον άρτον κ.τ., κύριον εποίησεν τον προσιόντα, πάσης ημερών παρατηρήσεως απαλλάξας αυτόν".

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

(Συνέχεια 4η)

Ούτε δε καθ΄ εκάστην ημέραν προσερχόμεθα, ούτε τούτο διδάσκομεν, καθώς διαβαλλόμεθα. Φρονούμε δε, ως εάν τις ευρεθή τούτο ποιών μετά προσηκούσης δοκιμασίας, δεν θέλει προκριματισθή δια την συνέχειαν, έχων τους αγίους και την ιδίαν συνείδησιν δεφένσορας. Ταύτα περί της φρικτής κοινωνίας φρονούμεν. Ο δε λέγων ότι δεν είναι αναγκαία προς αυτήν η δια μετανοίας και εξομολογήσεως προετοιμασία και δυνατή κάθαρσις, έστω ανάθεμα."

Εδώ τερματίζει η ΕΚΘΕΣΙΣ το πρώτο (1.) κεφάλαιο της ομολογίας της. Ακολουθούν τρία ακόμη : Περί μνημοσύνων κατά τα Σάββατα, περί ευχολογήσεως και μυρώσεως των θείων Εικόνων και τέλος περί του αφορισμού, του αντιδώρου και του μικρού και του μεγάλου αγιασμού.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ στο σημαντικότατο ζήτημα των άθεσμων μνημοσύνων κατά τας Κυριακάς. Άλλωστε θα ήταν μάταιος ο κόπος. Αυτή η συνήθεια είναι εντελώς ξένη ορθοδοξίας. Αλλά μας επιβλήθηκε.

Όπως συνηθίσαμε τη γονυκλισία τις Κυριακές, όπως συνηθίσαμε την εκφώνηση των μυστικών ευχών, όπως δεχθήκαμε την (τις) περικοπή της νηστείας (των αγίων Αποστόλων), όπως δεχθήκαμε να εξομολογούμαστε τις εξομολογήσεις, όπως δεχθήκαμε το νέο ημερολόγιο, όπως ... και πλήθος άλλα, δεν έχει πλέον κανένα νόημα να αναφέρω όσα οι άγιοι ομολογούν περί των μνημοσύνων. Άλλωστε, δεχόμαστε ανώδυνα να μας ευλογούν οι μνημονευτές αιρετικών επισκόπων.

Όποιος τα καταγγέλλει τον ονομάζουν φονταμενταλιστή και φανατικό. Όπως έκαναν με τους αγίους Κολλυβάδες. Τους κατηγορούσαν ως καινοτόμους και το χειρότερο "φαρμασόνους". Σκότωσαν μάλιστα μερικούς εξ αυτών.

"οσάκις γαρ αν εσθίετε τον άρτον τούτον και το ποτήριον τούτο πίνητε, τον θάνατον του Κυρίου καταγγέλλετε, άχρις αν έλθη".
Ναι, έρχου Κύριε.

Ανώνυμος είπε...

Να έχετε την ευλογία όλων των Αγίων και της Θεοτόκου για την Ομολογία που προσφέρετε.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!